mandag den 31. oktober 2011

rejsefeber

Så er jeg ved at gøre klar til Nepal-turen nu  på fredag . Rygsækken  og pakkelisten er fundet frem,  flybilletten printet ud , pas, penge og papir.....
I aften har Børge Lykkegaard inviteret mig til møde i  "Nepalgruppen" i Århus,  som består af  folk med  solide projekterfaringer  fra Nepal . det glæder jeg mig til .
På  fredag d. 4.11  er  der  så  afgang fra Kastrup med Gulf air kl. 11.15 med forventet ankomst til Kathmandu lørd. d. 5.11  kl. 7.40 lokal tid.
Jeg har booket hotel på
Highlander
 P.O. Box 10987
Thamel
Kathmandu
Nepal
977-1-4700563, 4700066 (Mobile:
977-9851039480)
Glæder mig til  at opleve Kathmandu, hvor jeg  efter et par dage henter Børge i lufthavnen tirsdag d. 8.11, og sammen  tar vi så  ud  til Sabitri´s  projekt for hjemløse børn og er der nogen dage

lørdag den 29. oktober 2011

Projektbesøg hos Tharu-folket i Nepal

Efter besøget hos Sabitri´s hjem i Kathmandu, har Børge Lykkegaard fra SuG  inviteret mig på  besøg  hos  et  igangværende skolebyggeri  i  det  sydvestlige Nepal  i  Kachila village,  11 km fra  Tulsipur, Dang district, Nepal....

For nogle år siden åbnede en landsbyskole i Kachila, 11 km. fra Tulsipur. I skolen går 137 børn fra de omliggende landsbyer , nogle har 1 ½  times vandring til skole. Der er fra børnehaveklasse til og med 6te . Den lille skole består af 2  bygninger, og eleverne sidder tæt på stråmåtter på gulvet. Det eneste inventar er en sortmalet plade, der fungerer som tavle.

Børnene  kommer fra Tharufamilier. Tharuerne, 6,6 % af Nepals befolkning, er en etnisk gruppe med eget sprog og egen kultur. De har i århundreder boet i lavlandsområder i det sydlige Terai, hvor de har holdt husdyr og dyrket jorden. I disse områder trivedes malariamyggen, som Tharuerne havde udviklet resistens imod. Da man begyndte at sprøjte med DDT i 1950erne blev det muligt, også for andre befolkningsgrupper, at slå sig ned i det frugtbare Terai.

Fordi Tharuerne var analfabeter og ikke havde papir på deres jord, blev mange af dem franarret jorden og endte som gældsslaver.
I år 2000 blev gældsslaveriet forbudt ved lov, men Tharuerne er stadig en underpriviligeret gruppe.

Tharuerne lægger stor vægt på at bevare deres sprog og kultur. I skolen, som er en privatskole, og som blev oprettet af lokale Tharuer, undervises der i tharu, nepalesisk og engelsk. I regeringsskolerne undervises ikke i tharu. For børn fra hjem, hvor der kun tales tharu, er det meget vigtigt, at lærene i deres skole taler det. Der er ansat 10 lærere , en del af dem er stadig under uddannelse på college i Tulsipur.


Seniorer uden Grænser har allerede fået et beløb på 156.000 kr. fra Lauritzen Fonden og 25.000 kr. fra en privat donor, så skolebyggeriet kan begynde. Der kommer stadigvæk penge ind, men har du lyst til at støtte er konto nr.:  84011137316 i Merkur bank. De samlede udgifter til at færdiggøre  byggeriet bliver omkring 200.000 kr.


fredag den 28. oktober 2011

AKTIV TURIST / FRIVILLIG projektarbejder i Nepal

Børge Lykkegaard fra seniorer uden grænser ( http://www.seniorerudengraenser.dk/ ) har  som sagt inviteret mig   ud og  besøge  igangværende projekter  I Nepal.
Først skal vi besøge  Sabitris hjem for forældreløse børn  i Kathmandu ( http://www.sabitri.dk/aktuelt.htm )


Sabitri,  en er 57-årig enke, der har taget mange børn til sig, lige nu 18, som ingen forsørgere har.
De boede til leje, men blev sagt op i 2007.
Siden er det lykkedes  Børge Lykkegaard at samle penge ind til at købe en grund og bygge et hus til dem. Ca. 400.000 kr. har det kostet.
Huset, der ejes af en forening bag Sabitri, er nu helt færdigt og alle befinder sig godt der. Der er biogasanlæg, som drives af toiletudledningen fra de 5 toiletter i huset (før havde de 1, der altid var i stykker). Der er installeret solfangeranlæg til varmt vand.
Desværre er der ofte mangel på vand, selv om de har egen brønd, så der skal spares på det og varmt brusebad er der ikke 'råd' til.
Nu med forskellige forslag til, hvordan de selv kan tjene flere penge til den daglige drift. Fremstilling af solkomfurer, produktion af papirsposer, svampedyrkning m.m.

Der der mulighed for at  bo og arbejde  i kortere el. længere tid på  SABITRI hjemmet  som
VOLONTØR /AKTIV TURIST
Penge, som  frivillige betaler for opholdet, er en økonomisk hjælp til børnene og bliver brugt til daglige fornødenheder og uddannelse af børnene.
Priser:
Korte ophold: 7 USD (ca 40 kr) pr dag.  15 dages ophold: 100 USD ( ca 550 kr) ialt.
30 dages ophold: 180 USD ( ca 1000 kr ) ialt.

De bedste måneder at besøge Nepal i er: Oktober, november, december, januar, februar, marts, april og maj.

Booking: Børge Lykkegård 86442203  blykkeg@yahoo.com 






onsdag den 26. oktober 2011

Tur til Nepal


Med  erfaringer fra  fundraising og projektmageri ,  tar´  jeg  en tur til  Nepal   fra d.  4 nov og frem til d. 28 nov. 2011
Jeg rejser sammen med   Børge Lykkegaard , fra foreningen : Seniorer uden grænser .  (http://www.seniorerudengraenser.dk/ )
Min  opgave  bliver  i første omgang at  knytte kontakt til  igangværende udviklingsprojekter og  undersøge  støttemuligheder fra fonde og sponsorer.

Et  andet  fokusområde er  programmet "one laptop per child",  (http://one.laptop.org/)  hvor der på udvalgte skoler  er   indført computerstøttet læring , hvor  hvert  barn  har  en lille grøn bærbar  at  arbejde med . Projektet er bl.a. støttet af Danida og computer firmaet :7 n  klik herunder

 http://www.7n.com/dk/News_Description.aspx?UID=74&keepThis=true&


http://dengodehistorie.um.dk/da/menu/Nepal/GodeHistorierFraNepal/EnComputerTil+AlleINepal/EnCcomputerTilAlleINepal.htm



Endnu et  fokusområde er alternative energiformer , som  f. sol- komfur til madlavning
klik her og se mere  her
http://www.rids-nepal.org/index.php/Solar_Cooker.html
og
http://krmecofoundation.org/

                                                                     

.... Efter  projektbesøgene  ,  tar jeg  en  lille  tur   ud  og   kigger    bjerge  i Himalaya,.......
  og  bl.a.  mindes  sherpaen Tenzing Norgay og Sir Edmund Hillary  fra New Zealand  som  var de allerførste på toppen   Everest , tilbage den den 29 maj  1953  !



Glæder mig til turen :-)


gl. kinesisk ordsprog :
“Giv en mand en fisk, og han har fået mad for en dag. Lær en sulten mand at fiske og han har fået mad for hele livet.”
Nepali                  English
* Namaste            - Hello/ good bye/ greetings
* aamaa               - mother
* baa                   - father
* saathi                - friend
* aaphno              - own
* aaraam garnu      - to rest
* bhok laagnu        -  to feel hungry
* khaanaa             - food
* manparnu           - to like
* gaaun                 - village
* mero laagi           - for me
* aaunu                 - to come
* najikai                - nearby
* pariwaar             - family
* kinmel garnu       - to do shopping
* raamailo             - pleasant, scenic
* chaaD                - festival
* jahile pani          - always, all the time
* baani                 - habit
"At rejse, at høste erfaring og at lære - det er at leve. Verden er stor, og selv fra toppen af Everest kan man ikke se det hele."       Sherpa Tenzing Norgay